Monday, November 22, 2010

Lugemist sõimeealiste laste vanematele

Kallis lapsevanem!

Nagu iga sõimerühm seisame silmitsi probleemiga – pidevad haigused. Nii mõnegi lapse esimene lasteaia-aasta kulgeb sügisest kevadeni kindlas rütmis – nädal lasteaias, kaks-kolm nädalat haigena kodus. Teravust lisab ka praegune majanduslik langus. Olemegi nõiaringis -  haige või täielikult välja ravimata laps tuleb lasteaeda, kus nakatab nõrgemaid (tihti just koduravilt saabunud) rühmakaaslasi ning piinleb ise.

Tulnud esimest päeva oma rühma lastega tutvust looma, jäin ise koheselt haigeks, ning järeldasin, et tegemist on murettekitava olukorraga, kus arusaam, et nakkav on vaid palavikkune laps, on kõvasti lihtsustatud. Tegin väikese uuringu tutvusringkonnas, internetis, pöördusin mitme meditsiinitöötaja poole, et jõuda selgusele, kuidas antud olukorras hakkama saada.


Krista Kaarlõp, Viimsi perearstikeskuse perearst leiab, et
”Kui mudilane on palavikus, köhib lakkamatult, on viril, nina punetab ja tilgub vett, siis peab ta enesestmõistetavalt koju jääma.  Tegelikult peaks  sellise mu­di­lase koju jätma, tervenemiseks piisab nädalast. Nii jäävad nakatamata lasteaiasõbrad ning ka laps ise pääseb tõvest kergemini.

Samuti on hulk lapsi, kes on pidevalt nohused. Nende ninaalune ei puneta, kuid ninast tuleb paksu rohekaskollast eritist ja nad saavad hingata vaid suu kaudu. Sellisel juhul on ilmselt tegemist adenoidiga ning nõu tuleks pidada kõrvaarstiga. Kuigi lapsele võib olukord tunduda ebamugav, ei kujuta tema seisund kaaslastele erilist ohtu, sest taoline nohu pole viiruslik.”

Tugeva pediaatritaustaga Mahtra Perearstikeskuse kiidetud arst Inna Passenko on kindlal arvamusel, et nakkav pole ainult algstaadiumi nohu (vesine nina ja punetav ninaümbrus), vaid ka tervenemise staadiumi rohekas eritis ninast.
Nina-, kõrva-, kurguarsti Tiina Pruleri-Ildi sõnul seoses sellega, et mõni haigus võib kesta kuid ning kaitsesüsteemi taastumine võtab minimaalselt kaks nädalat,  pole lapsevanemal alati võimalik nii pikaks ajaks koju jääda. Siiski “Hoolduslehte saab lapsevanem lapse haiguse tõttu. Nohu on haigusseisund. Viirusnohu on ägedas perioodis teistele nakkav haigusseisund. Tegelikult on see tervete laste suhtes kuritegu, kui nohune ja haige laps lasteaeda tervete laste sekka viia.”
Seadus ei vaata lapse tervist individuaalselt, nagu enamus perearste, kes siiski ei leia, et ainult palavik on haiguse sümptom ja roheline nohu pole enam nakkav.

Kui juba tänapäeva olukord on selline, et peame igas situatsioonis leidma selle “kuldse kesktee“, mõistma iga üksikperekonna probleeme ning arvestama nendega, siis paluks eelkõige teie mõistlikku suhtumist.  Eks ikka haige lapse toomine lasteaeda jääb iga vanema südametunnistusele. Aga siiski on midagi, mida saame ise kodus teha, nädalavahetusel aidata lapse organismil oma tervist taastada.

  •  Järgides kõige üldisemaid tervisekäitumise reegleid – süüa täisväärtuslikku tasakaalustatud toitu, pidada kinni õigest päevakavast, saavutades  tasakaalu vaimse ja füüsilise tervise vahel on võimalik vähendada viirusnakkuste jäämise ohtu.


  •  Hügieenreeglite õpetamine noorest peast. Näiteks teadlased tõestanud, et regulaarselt neli korda päevas käsi pesnud algkoolilastel esines 50% vähem soolenakkusi. Käsi tuleks pesta sooja jooksva vee all vähemalt 20 sekundit ja kuivatada paberrätti.  Hea, kui laps oskab ise vajadusel nina tühjaks nuusata, veel toredam, kui köhides paneb ta suu ette käsi, või mis veel parem – küünarnukk, nii ei kandu viirused teistele kätlemise ja muu puudutamise teel.


  • Kui haigus on tõsisem ja nõuab juba antibiootikumikuuri, siis tuleb meeles pidada, et kahjustatud on tõenäoliselt ka soole mikrofloora. See omakorda põhjustab vitamiinide sünteesi pidurdumist. Vitamiinide puudujäägi korral haigestub laps hiljem kergemini. Seetõttu perearstid soovitavad pärast põdemist teha kindlasti vitamiini või probiootikumikuur. Näiteks Linex Forte kapslid, mis taastavad soole normaalse mikrofloora antibiootikumkuuri ajal ja peale seda, kapsleid saab avada, manustades sedasi probiootikume lastele, (maksumusega umbes 60.-).


  • Põhimõtteliselt samal eesmärgil soovitavad perearstid kasutada ka  poes müüdavate Acidofilius tooteid.


  • Viirushaiguste ärahoidmiseks ja haigusjärgselt immuunsüsteemi tugevdamiseks on soovitatud punast päevakübarat, greipfruudiseemnete ekstrakti (Citrosept) ja kalamaksaõli


  • Köhasiirupitest  on apteekides hea valik neid, millele on märgitud laste näidustus. Perearstid soovitavad samuti rinnaku,  selja ja jalataldade määrimist tärpentiini salviga (hind umbes 30 krooni), hanerasva (alla 100.- ), või muude spetsiaalsete salvidega, näiteks looduslik Hustagil Balsam, mis maksab üle saja eesti krooni. Villased sokid jalga ja villane riie ümber rindkere. 


  • Head kodused köharavimeetodid on ka õhtused jalavannid sinepipulbriga, ingveritee, paiselehetee,  nurmenukutee, inhalatsioonid ( kartuli, kummeli, sooda).


  • Nohu korral on oluline kergendada väikelapse hingamist, hoides nina puhta ja lahtisena, et mitte lasta nohul kasvada keskkõrvapõletikku,  mis on teatavasti väga levinud sellises eas. Puhastamiseks hea vahend Hummer – isotooniline meresoola lahus.  Soovitatakse ka Quixx,  ookeanivett sisaldavat ninaspreid. Mõlemad tõhusad vähendavad ninakinnisust, puhastavad ninakäike ning niisutavad nina limaskesta.  Mõlemad umbes 100.- krooni ringis. Aga olemas ka odavam variant - tavaline toasoe füsioloogiline lahus.


  • Head looduslikud ninaspreid, mida ka oma peres kasutan, on eestimaisel Vipisel, maksumusega umbes 60.- pihusina. Samuti kinnise nina korral aitab  tärpentiinisalviga määritud lapp näo kõrvale või küüslauguküüs lapsele padja peale. 


  • Eks igas peres on mõni vana hea retsept. Mõni riivib sibulat, lisab mett ja annab enne sööki.  Ise teen alati oma köhivatele põnnidele siirupit veidi keedetud sidrunist, apteegi glütseriinist ning meest. Samuti võib…


  • Soojendada põskkoopaid kahe keedetud munaga või jämesoolapadjakestega.


  • Puistata sokkidesse sinepipulbrit ja pane need ööseks jalga.


  • Eukalüpti õli köha vastu padjale ning küüslaugu kee nohule vastuhakuks kaela.


  • Sinise lambiga soendada nina, meega piima juua, kibuvitsa ja muid teesid võimalikult palju.


  • Kunagi üks vana lastearst soovitas titele köha puhul panna jala talla alla täpp joodi. Punkti kuhu seda panema pead leiad nii: võta lapse jalg pealtpoolt oma pihku ja vajuta õrnalt kokku. Päka alla tekkib lohuke. Sinna see jooditilk panegi. Kui organismil on väga suur joodipuudus, kaob see täpp üsna ruttu ära. Siis paned jälle uue täpi. Kuni enam ei kao. Selleks ajaks on su lapsel köha lahtine ja kui varakult jaole saad, siis juba ka unustatud.


  • Nohu vastu aitavad vahvad lepatriinusokid.  Enne magamaminekut tavalist joodi ja vatitiku ja täpita  lapsel jalatalla alt kanna koha pealt joodi täppe täis. Siis jalga puuvillasokid+villased sokid ja nohu hommikuks läinud või vähemalt oluliselt vähenenud.”


  • Lasteaiaõpetajad on  aastate jooksul tähele pannud, et üks haigestumise mõjutajaid on riietus. Mõni laps on lasteaias alati väga paksult riides, aga et toad on soojad, läheb ta mängides higiseks ja võib hiljem külmetuda. Ka õues seisab vaeseke nagu kubujuss, jaksamata ennast õieti liigutadagi.  See on arvatavasti ka kõige odavam ravimeetod. 
Ja viimaks veidike lootust: põdedes väiksena kergemaid haigusi, areneb lapse immuunsüsteem, et tulevikus edukalt võidelda tõsisemate haigustega!

Leidke alati aega ravida oma kullakesi!
Head Tervist Teie perele!!

No comments:

Post a Comment