Monday, November 22, 2010

Indiaköögist, maitseainetest ja tervisest.


Esimene vaimustus India köögist tekkis mul VS-i indiasööke maitstes. See oli fiiling omaette, ei olnud seda tuttavat tunnet, et kõht läheb kohe lõhki, raske on olla, aga samas tahaks nagu midagi veel. Oli vaid täiuslikkus… Kooskõla.. Minu meelest india köök ongi üks igavene maitsete kooskõla, kus igivana kogemustega retseptide baasil tarvitatakse palju erinevaid ja kasulikke maitsaineid.
Peale gurmee-elamusi on need maitseained tunnustatud kui ka ravi või profülaktiliste omadustega toidulisandid, mida saab igaüks kasutada oma tervisliku õhtusööki valmistamisel.

Ingver on tuntud kui külmetuse ja köhavastane maitsetaim. Ingver soojendab organismi ja vaigistab valu, parandab seedimist, tõstab südame toonust, leevendab iiveldust, pohmelust, tugevdab immuunsüsteemi. Külmetushaiguse korral pannakse ööseks mähised talla alla või ümber kurgu. Teele lisatuna taastab ingver vaimset ja füüsilist energiat. Üldväsimust aitavad leevendada ingverivannid. Idamaine vili ahendab veresooni ja seega soodustab higistamist. Üks teooria väidab ka, et vererõhk püsib tasakaalus, kui maitsestamisel kasutatakse ingverit ja küüslauku samas vahekorras. Ingveril on muljetavaldav nimekiri kasulikest toimetest – see on kasulik maole, silmanägemisele, vereringele, merehaiguse vastu.

Kardemoniga leevendatakse seedehäireid ja kiirendatakse ainevahetust.
Kardemon stimuleerib ja tugevdab maksa, südant ja kopse. Puhastab mõistust ja mõtlemist.
Kaneel on antiseptilise toimega ja soojendav vürts, mis elavdab vereringet, parandab seedimist ja alandab kolesteroolitaset. Kaneel  leevendab külmetusnähte, köha, hävitab baktereid ning aitab vabaneda kehasse kogunenud mürkainetest. Kaneel on väga tugev antiseptik, millel on ka valuvaigistav toime. 1 tl kaneeli veeklaasis on hea antiseptiline suuvesi. Tugev ainevahetuse stimulaator. Kasutada väikestes doosides!

Nelgiterad on soojendava toimega, parandavad seedimist, leevendavad hambavalu ja hommikust iiveldust. Ühtlasi on nelk ka viiruste- ja bakteritevastane vürts. Nelk on valuvaigistava toimega antiseptik. Kõige lihtsam meetod hambavalu vastu on nelgitera suus. Pehmendab ka köha ja aitab rögal kiiremini erituda.

Ka kurkum on hindudel looduslik antiseptik. Kurkum puhastab verd ja ergutab ainevahetust. Lõdvestab soolestikku ja aitab vabaneda gaasidest. Hingamisteede põletike korral valmistada klaasitäiest soojast veest 1 tl. kurkumist ja noaotsatäiest mustast piprast kuristamisvedelik.

Jahvatatud muskaatpähkleid on Idamaal aastasadu kasutatud Viagrana. “Üks teelusikatäis muskaatpähkllipulbrit lahustada klaasis kuumas piimas ja juua õhtuti,” antakse lahkelt meie ajastussegi retsept kaasa. Muskaatpähkel stimuleerib vereringet ja puhastab verd. Leevendab reumaatilisi valusid.

Till
Võiks ju arvata, et till on vana hea kodumaine maitseaine. Aga tegelikult on till meile sisse toodud Kagu-Aasiast. Kui tööl oli raske päev või on lihased eilsest trennist haiged, siis on retseptiks teelusikatäis tilli. Egiptlaste meelest aitab see valude vastu organismis üldiselt ja eriti peavalu vastu.

Aniis on soojendava ja antiseptilise mõjuga taim, mis teeb pea selgeks, toimib ka seedesüsteemi stimulaatorina. Tarvitada väikestes kogustes!

Basiilik on meeltpuhastava toimega närvitoonikum. Stimuleerib aju ja aitab parandada kontsentratsioonivõimet.

Iisop kergendab hingamist, leevendab bronhiidist tulenevat lima kuhjumist. Võib kasutada ka põskkoopapõletiku ja heinapalaviku raviks.

Koriander tõhustab seede- ja aine-vahetussüsteemi tööd. Parandab isu ja soodustab uriinieritust.

Köömned aitavad erituda mao-mahlal. Soodustavad gaaside välja-tulemist.

Küüslauk tõhustab keha üldenergiat, sh. seksuaalenergiat. Mitte ei saa aru, miks armukohtamise eel küüslaugu tarvitamisest loobutakse! On valuvaigistava ja antiseptilise toimega, kasutatakse reumaatiliste, migreeni-, hamba- jm. valude ja põletike puhul.

Loorber, muideks, soojendab organismi, vedeldab verd ja taastab seksuaalenergiat. Loorberimähised parandavad jalgade verevarustust.

Majoraan rahustab meeli, aidates närvilisuse, ängistuse ja ärrituvuse korral. Soodustab seedimist, leevendab happesust ja likvideerib kõhukinnisust.

Meliss on tedagi rahustava ning lõdvestava toimega ja parandab meeleolu. Südametoonikum.

Musta pipart kasutatakse lihasvalude, lihaste jäikuse ja tugeva väsimuse korral. Toniseerib seedetrakti, stimuleerib neere ja desinfitseerib jämesoolt.

Piparmünt on jahutava toimega põletike, põletuste, sügeluste ja nahaärrituste korral. Leevendab peavalu ja toimib närvitoonikumina.

Sinep neutraliseerib toksiine, vaigistab nii lihase- kui liigesevalu. Puhastab verd ja aitab lahustuda trombidel. Külmetus- ja viirushaiguste raviks tehakse jalavanne ja mähiseid.

Seller soodustab uriinieritust ja seedetrakti tegevust. Soovitatakse neerude, põie ja günekoloogiliste põletike raviks.

Valge mugulsibul toniseerib südant ja parandab südamerütmi. Puhastab soolestikku ja soodustab kolesterooli väljumist organismist. Võib kasutada ka vaimse energia taastajana pärast vaimset pingutust või neuroosi.

Tšilli on üks maailma vanimatest loodusravimitest. See aitavat kõige vastu, südamehaigustest külmetuseni.  Tuline tšilli paneb sind higistama, pisarad voolavad, nina lööb lahti, kael ning nägu tõmbuvad punaseks. Põhjuseks on just see, et veri hakkab naha all kiiremini voolama, mis on tervisele väga kasulik. Võid proovida, aga pane igaks juhuks käeulatusse valmis tükike saia ja klaas piima….

Ühe toreda retsepti leidsin ka interneti avarustes, tasub vist proovida:
India talvine vürtsitee

2 l vett
8 tk kaneelikoort
1 spl kardemoni
0,5 spl nelki
0,5 spl musta pipart (terveid teri)
5 viilu värsket ingverijuurt
1-2 pakki musta teed
Kalla vesi potti, lisa kaneelikoored, kardemoniseemned, nelk, must pipar ja ingveriviilud. Kuumuta keemiseni ja keeda 30 minutit. Alanda kuumust ja hauta tasasel tulel veel kaks tundi. Vajadusel lisa vett. Eemalda pott tulelt ja lase järgmise hommikuni tõmmata. Hommikul kurna tee ja hoia kuni tarbimiseni jahedas.
Tee joomiseks kuumuta vedelik uuesti keemiseni, lisa pakitee ning maitsesta  kuuma piima ja meega. Tee tugevdab immuunsüsteemi ja parandab ka vereringet, seega peaksid seda regulaarselt jooma need inimesed, kel käed-jalad pidevalt külmetavad.
http://www.naistemaailm.ee/artikkel.php?id=15725
Niisiis vürtsid toidulauale ja head tervist!!!

No comments:

Post a Comment